Все, що потрібно знати про жіночий тренч

ви Можете прямо зараз назвати речі, які не втрачають своєї актуальності вже протягом декількох десятиліть? Якщо швидко і навскидку, то перше, що спадає нам на думку – це хустки Hermès, знаменита сумка 2.55 від Chanel і, звичайно ж, тренч Burberry. Саме тренчі, і не тільки виробництва Burberry, ми і поговоримо.

Звідки взявся тренч?

Тренч, або тренчкот, – це класична і стильна модель дощового плаща, «родич» макінтошів XIX століття. Спочатку тренчкот був створений спеціально для військових, службовців піхоти Британської армії часів Першої світової війни. Навіть назва тренчкот («trench coat») дослівно перекладається з англійської як «траншейное пальто».

На відміну від макінтошів, прогумованих плащів, тренчи відшивають Томасом Берберрі з габардину – щільного натурального матеріалу, який надійно захищав від морозу і дощу. Запитаєте, чим макінтоші не догодили солдатам? Кожний, хто прожив у Лондоні хоча б трохи і зміг сповна насолодитися погодою Англії, зможе зрозуміти, що спонукало містера Берберрі створити непродуваємий і непромокальний плащ-пальто, який не такий холодний як прогумована тканина макінтошів.

Перший плащ відшили в 1901 році з бежевої тканини. Пізніше тренчкот стали носити не тільки солдати і відшивати з інших тканин: шкіри, замші, вовни, бавовни з водовідштовхувальним просоченням, але все так само тренч залишався суто чоловічим. До того часу, поки на нього не звернули свою увагу неперевершена Грета Гарбо і неповторна Марлен Дітріх, які, як відомо, мали слабкість до всього чоловічого. А велика Коко Шанель перейняла ідею Берберрі і створила тренч і для дам, який з тих пір веде свою довгу й успішну історію. З 50-х років він став повсюдно з'являтися в голлівудських фільмах, що саме по собі зробило його ще більш модним і актуальним.

Погодьтеся, мало існує речей, які володіють такою історією, як тренчкот. Навіть джинси, здавалося б настільки легендарна одяг, не володіють такою родоводу! А жіночий тренч вже багато десятиліть поспіль стійко переживає зміни у моді, і з розряду повсякденних нарешті-то став вічним і утилітарним предметом базового гардероба, одночасно і шикарним, і зручним.

Який він – класичний тренчкот?

Варіацій на тему тренча шиється безліч, але класика є класика. Фасон цього плаща розробив сам Томас Берберрі. Спочатку він був виключно з теплою підкладкою і з безліччю додаткових деталей, які дійшли до нашого часу, хоча ніякої функціональної цінності вже не несуть. До них відносяться:

  • високий комір. Раніше він призначався для захисту від вітру, а сьогодні його прийнято піднімати, щоб надати образу більше шику;
  • еполети, які призначалися для нашивок і погонів, рушничний клапан і D-пряжка для підвішування гранат, рукавичок і інших армійських причиндал. Сьогодні ж вони, якщо й присутні в фасоні, то виступають лише в якості декоративних і найбільш впізнаваних деталей тренча;
  • подвійний ряд гудзиків і пояс. Ці деталі як і раніше робить плащ більш міцним і надійним;
  • затяжні манжети на рукавах. У часи війни вони дозволяли солдатам в лічені секунди затягнути на рукавах манжет і тим самим вберегти тепло всередині;
  • великі і глибокі кишені. Спочатку вони призначалися для того, щоб складати в них біноклі, карти, сьогодні ж їх функція себе повністю віджила, але традиція залишилася;
  • двобортна кокетка на спині. У військових плащах вона захищала від різкого вітру. У сучасних моделях її може і не бути;
  • шліца на спині, як і раніше, дозволяє спокійно вдягати навіть найдовші тренди і виконувати в них різні маніпуляції без шкоди для їх зовнішнього вигляду.

Сьогодні замість гудзиків використовуються замки-«блискавки», деякі деталі, якщо й присутні, то в зменшеному вигляді, моделі літніх тренчей бувають навіть без рукавів, а їх забарвлення самими різними: рожеві, зелені, червоні, чорні, сині і т. д. Тому модні жіночі тренчи сьогодні виглядають настільки невимушено, що в них вже не дізнатися грубі військові плащі.

Який тренч вибрати?

Щоб розуміти, який вам тренч потрібен і який підійде, необхідно розбиратися в його видах. Так, тренчкоти традиційно прямі, двобортні, але бувають і приталені, і однобортні. Що стосується довжини, то в класичному варіанті такі плащі мають довжину до коліна, хоча теж бувають винятки. Наприклад, Меріл Стріп у фільмі «Крамер проти Крамера» носить тренч до середини кісточки, а сучасні модниці часто з'являються на людях в тренчкотах, які ледь доходять до середини стегна. Але:

  • короткий тренч більше підійде невисоким жінкам. Під нього краще надіти пряме плаття, однотонне або пряме, штани або джинси;
  • розкльошений тренчкот. Ця модель більше підходить для офіційного виходу з сукнею і туфлями на високому підборах;
  • тренч до щиколотки найрозкішніша варіація для високих і струнких жінок. Але такий плащ не прийнято застібати, тому він найчастіше грає декоративну роль.

І кожна з цих варіацій гідна бути у вашому гардеробі. Принаймні, класична пряма модель до середини стегна або до коліна повинна бути обов'язково. Вона буде доречною у всіх випадках, і носити її можна буде застебнутій, зав'язаної на пояс, недбало накинутою на плечі або розкритою, з зав'язаним на спині поясом. Такий тренч підійде практично всім, і носити його можна буде і з класичними, і з casual луками.

Для зимового часу року, звичайно, варто вибирати утеплений плащ. Але навіть сама гарна і тепла підкладка в сильні морози не зігріє, бо як верхній матеріал просто не розрахований на такий холод. Тому найчастіше тренчкоти носять в міжсезоння і навіть прохолодним літом.

Як носити жіночий тренчкот?

Описувати детально кожну комбінацію речей сенсу немає, кожна модниця, яка стежить за модними тенденціями, знає, як і з чим краще всього поєднувати тренч, щоб виглядати бездоганно. До того ж тренчкоти – найбільш універсальні речі, які відмінно поєднуються з будь-яким предметом гардероба: з сукнями, спідницями, брюками, джинсами в поєднанні з сорочками в чоловічому стилі, блузами, пуловерами, водолазками і т. д. Що стосується взуття, то найбільш гармонійно в комбінації з тренчкотом виглядає високий каблук. У такому образі жіночність і елегантність стануть вашими супутниками. А якщо ще підняти комір, підняти рукава гармошкою і підфарбувати губи червоною помадою, то в такому вбранні можна сміливо вирушати воювати своїм шармом всіх наповал.  

 

Поділитися: