Олександр Макквін - легенда епатажу

Відомий дизайнер створював шедеври. Кожен його показ був переповнений знаменитими і впливовими людьми, а фінал супроводжувався оплесками з криками «Браво!». Будь-яка модель мріяла працювати з ним. А завдяки моделям, дизайнер втілював неймовірні образи в реальність. Це були і пластикові прозорі корсети з гіпсовими накидками, і капелюхи у вигляді корабля і опудала сов, і плаття, в якому модель була б простромлена наскрізь спицями. 

 

 

Постійним клієнтом Макквіна була співачка Lady Gaga, яка використовувала його костюми для своїх епатажних шоу. А після смерті дизайнера (в 2010 році в сорокарічному віці художник покінчив життя самогубством) написала в його честь пісню. Смерть легендарного Макквіна була шоком для всього бомонду моди. Дизайнер повісився у ванній кімнаті своєї квартири за кілька днів до Паризького тижня моди, на якій повинен був представити свою нову колекцію. 

 

 

Дизайнер народився в Лондоні в родині таксиста. Вже в дитинстві любив шити сукні для своїх сестер. А ось школу він не любив, прогулював уроки. Відразу після школи пішов в майстерню моди Севіля Роу, а пізніше закінчив коледж мистецтв. У віці 27 років уже працював заступником головного дизайнера в будинку Givenchy замість Джона Гальяно. А пізніше приєднався до Gucci, щоб розробити власну марку Alexander McQueen, яка яскраво виділяється своїм бунтівним характером.

 

 

Кожне шоу Олександра Макквіна не було схоже на інші. Наприклад, у 1999 році відбувся показ, який завершився виходом моделі в простому білому платті, яке на подіумі було розфарбоване двома роботами-спреями. Одним з найдивовижніших шоу дизайнера був показ весна-літо 2001 року. Посеред залу побудували куб, нагадує психіатричну лікарню. Всередині куба на вінтажній канапі лежала повна і майже оголена жінка в масці, схожою на протигаз. В кінці показу куб розбився і жінку оточило безліч живих метеликів. Публіка була в захваті. Не менш цікавим був і показ, для якого спеціально з Скандинавії привезли шість білих вовків, що під час шоу сиділи в клітці посеред подіуму. А в кінці показу весна-літо 2005 моделі стають на спеціально сконструйовану шахову дошку і ними починають грати.

 

 

 

 

За свою геніальність Маккуїн три рази отримував титул кращого британського дизайнера. "Це сьогодні дизайнер номер один. Божевільний, але абсолютний геній", - сказав Саймон Уорд, директор-адміністратор Британської ради моди. Дуже шкода, що світ втратив такого художника, як Олександр Маккуїн. Можливо, він встиг створити щось неймовірне...

Поділитися: