Англійське пальто дафлкот

Стількома варіаціями верхнього одягу може оперувати сучасна модниця, що просто не злічити! І у всіх цих новомодних назвах і нетипових фасонах деколи буває складно розібратися і зробити вибір на користь чогось одного. Особливо, коли в жіночу моду вриваються моделі, які раніше були виключно прерогативою чоловічого fashion-напрями, наприклад, англійське пальто під назвою «дафлкот».

Що таке дафлкот і в чому його особливості?

Незвичайне, трохи таємниче і незвичне для нас слово «дафлкот» («duffle coat») в перекладі з англійської мови означає пальто («coat») з щільного вовняного матеріалу («duffle»), виробленого в містечку Дюфелем на півночі Бельгії. Саме ж виріб являє собою однобортне пальто з:

  • прямим силуетом і довжиною до колін;
  • об'ємним капюшоном, який може накрити навіть велику шапку і захистити у вітер і холод;
  • бічними накладними кишенями;
  • оригінальної застібкою, роль якої грають великі довгасті гудзики «моржовый ікло» і петлі з шкіри, замші або текстильного шнура;
  • внутрішньою підкладкою в клітку-шотландку.

Раніше дафлкот був споконвічно чоловічим, а жіночі моделі з'явилися недавно і відразу ж завдяки своїй елегантності і комфорту шкарпетки завоювали визнання у представниць прекрасної статі.

Екскурс в історію

Англійські моряки XIX століття навіть і не підозрювали, що в ХХ столітті будуть вважатися своєрідними «іконами стилю» – адже спочатку дафлкот був створений в 1890 році як обмундирування службовців британського військово-морського флоту! У той час це був не модний фасон пальто, а проста теплий одяг, яка не продувалася морськими вітрами, добре зігрівала і зручно застібалася навіть в товстих рукавичках.

Відомим серед цивільного населення дафлкот став завдяки своїй практичності та натуральної вовни, за рахунок якої одяг чудово тримала форму, добре зігрівала, утримувала тепло і не створювала всередині парникового ефекту. А її укорочена довжина не сковував рухів і була зручною для виконання будь-яких маніпуляцій. Саме це дозволило настільки чоловічий і трохи грубій на вигляд речі проникнути в жіночий гардероб і міцно закріпитися там. 

Після Першої світової війни пальто помітили модні дизайнери і для його пошиття стали використовувати різні по фактурі тканини. Це був і кашемір, і драп, і трикотаж, і букле, і стьобана тканина, і багато іншого. А гудзики стали застосовувати не тільки в загостреною формою, але й овальні, прямокутні, круглі. І здавалося б, час іде, змінюється призначення самої моделі пальто і застосовуються різні тканини, але впевненість у тому, що жіноча дафлкот взимку зможе зігріти нітрохи не гірше, ніж той, з XIX століття, не полишає і досі.

Жіночий дафлкот: кому підійде?

Жіноча варіація дафлкота відрізняється від чоловічої, яка практично не змінилася з часів Першої світової війни. Щоб стати частиною жіночого гардероба, дафлкоту довелося зазнати деяких змін, особливо в крої. Тепер він, хоча і виглядає масивно, але в комбінації з сукнями та спідницями довжиною максі може найбільш вигідно підкреслити витонченість і жіночність своєї власниці. А елементи чоловічого стилю тільки додадуть образу чарівності і нотки брутальності.

Приналежність до жіночої моди стала можливою і завдяки різноманітності забарвлень дафлкотов для жінок. Тут і універсальний чорний, і класичний бежевий, і пристрасний червоний, і життєрадісний жовтий – одним словом чи не вся палітра фарб! Але так як сам по собі фасон моделі дуже виразний і оригінальний, то в яскравому забарвленню такої моделі особливо немає необхідності, тому що вона вимагає певної відповідальності, і ходити в такому пальто потрібно впевнено і не озиратися.

найцікавіше в дафлкоте – це те, що він настільки простий, що підійде абсолютно всім і кожному: і високим і низьким, і худышкам, і пышечкам, і шанувальникам бездоганного преппи, і любителям суворого мілітарі, і тим, чиї обличчя вже поцятковані зморшками, а волосся подернуты сивиною, і навіть тим, хто тільки недавно навчився ходити і абсолютно не розбирається в моді.

Одним словом, англійське пальто дафлкот – це краще рішення для створення універсального і максимально практичного гардеробу, і своє місце на модному Олімпі воно не збирається поступатися. А навпаки, постає перед нами в більшій варіації моделей і завойовує все більше і більше сердець. І тут справа не тільки в стилі, а в його практичності, зручності і універсальності. Ось вже точно – класика ніколи не застаріє!

Поділитися: