Вишиванка - містичне скарб українців

Кожен етнос має свої традиції і звичаї, які пройшли крізь багато століть і поколінь. Сегменг національного костюма відіграє в истоирии народу важливу роль, адже саме етнічний наряд характеризує ту чи іншу націю з точки зору їх культурного спадщини. Наприклад, в Японії національним костюмом вважають кімоно, в Індії - сарі, а в Саудовмясской Аравії - абайї (традиційна верхній одяг). Ну а нашу батьківщину неможливо уявити без барвистою автентичної вишиванки. 

Вишиванка завжди вважалася національним оберегом, символом цілісності і непорушності українського народу і тісно перепліталася зі слов'янською міфологією.  З давніх часів вона виглядала, як довга сорочка, зібрана на шиї і на рукавах. Враховуючи різні регіони України, змінювався пошиття фасону і орнамент вишиванки, але сакральний зміст цього предмета одягу залишався все той же - нести позитивну і оберегательную енергетику своєму власникові. Найбільш енергетично сильною вишиванкою вважається та, яка вишита майстром вручну - вона ж за вартістю і найдорожча.

А ви знаєте, що колір і орнамент національної сорочки мають особливе етнічне значення в нашій народній культурі? Наприклад, найпоширенішою вишиванкою вважається біла, кремова, - їх, звичайно, надягають на різні свята та урочистості. З давніх часів така сорочка обов'язково повинна була бути у кожного українця - від бідного селянина до багатого пана. Що стосується іншої колірної палітри чорний колір, наприклад, має протилежне значення - він символізував смуток і печаль. Вишита сорочка в червоному кольорі означає пристрасть, енергію, любов до життя і красу. Сині вишиванні воліють дами постарше або дівчатка, які ще не вийшли заміж.

Виконання вишиванки тісно пов'язане зі слов'янською міфологією. Велику роль на сорочці грають символи та орнаменти. Їх можна розділити на три основні групи - це геометричні, рослинні і тваринні. До першої - належать знаки вогню, сонця, землі і води - це різноманітні ромбики, прямі лінії, хвилі  і т. д. До рослинним орнаментам відносяться візерунки з калиною, маком, дубом або виноградом. 

Якщо у вашому гардеробі досі не присутній вышванка - обов'язково придбайте її, адже це не тільки символ нашої багатої національної культури,  але і модний must have, який з кожним роком набирає все більшої популярності.

Поділитися: