Свято кохання: світ зустрічає День святого Валентина

Швидкими кроками наближається найромантичніший день року - день святого Валентина. В повітрі вже відчувається аромат любові, ніжних зізнань і сюрпризів. Світ охоплює передсвяткова лихоманка, люди метушаться в пошуках ідеальних подарунків для других половинок.

Історія цього свята поглиблюється далеко в корені нашого існування на Землі. Як відомо з давніх оповідань, в Римській імперії проживав священик Валентин Римлянин, роки його життя припало на правління тирана Клавдія Другого. У цей період була поширена думка, що неодружені воїни більш і більш жорсткі на полі бою. Тому правитель видав ряд законів, що забороняють військовим заручатися з коханими. Валентин ж, наперекір правилам, таємно вінчав молодих людей. За такий непослух священика уклали в темницю і засудили до смертної кари. Перебуваючи у в'язниці, Валентин закохався у дочку наглядача і навіть прислав їй невелику визнання у формі серця. Проте дівчина дізналася правду занадто пізно, вже після смерті в'язня. Звідси і пішла традиція відправляти мініатюрні сердечка - валентинки.

За іншою версією, в італійському містечку Терні жив єпископ Валентин Интерамнский. Він мав  дар цілительства і рятував тяжкохворих людей. Одного разу святий вилікував сина римського аристократа Кратона, а після - сина місцевого градоначальника. При цьому цілитель пропагував християнство серед городян, за таку діяльність Валентин поплатився життям.

В Європі святкування дня святого Валентина почалося ще в 12 столітті, а потім поширилося і на інші континенти. Кожна країна виробила оригінальні традиції проведення цього свята. Наприклад, у Данії закохані обмінюються засушеними, білими квітами. А в Польщі пари відвідують церковні меси в Познанської митрополії, оскільки, за повір'ями, там знаходяться мощі покровителя Валентина.

В Італії 14 лютого вважають "солодким" вдень, адже закохані дарують цукерки, шоколадки і солодкі пряники. Німеччина ж виділяється незвичайним підходом до свята, німці вважають Валентина покровителем психічно хворих людей. Тому, в період святкування, люди прикрашають спеціалізовані лікарні червоними стрічками, а в церквах проводяться богослужіння.

В Англії та Америці прийнято вітати не тільки коханих, але і колег, друзів, родичів і навіть домашніх улюбленців. Найпоширенішими подарунками вважаються м'які ведмедики, солодощі, листівки валентинки.

Хоча Францію і називають країною любові, але День святого Валентина тут святкують досить банально. Жінкам прийнято дарувати коштовності, штучні квіти і романтичні подорожі. На відміну від французів, японці заявляють про почуття голосно і яскраво. Святкування відбуваються в місцевих парках, у яких будується поміст. У цьому місці молоді дівчата щосили кричать визнання другим половинкам, при цьому змагаючись на гучність. До того ж, в Японії подарунки вручаються чоловікам, жінкам ж дістаються солодкі вироби.

Символами Дня святого Валентина вважаються троянди, маленькі Купідони, валентинки і обручки, адже це свято чоловіки вирішуються запропонувати руку і серце своїм коханим. Кажуть, що пара, заручена в цей час, буде мати довгий і міцний шлюб.

Традиції святкування 14 лютого різноманітні і самобутні, однак усі вони виражають лише одне почуття - любов. Якщо ж ви ще не визначилися з подарунком для близьких, обов'язково переходите в наш інтернет-магазин:

Перейти в каталог

Поділитися: