Чому варто носити вишиванку

Вишиванка є одним з найяскравіших символів української народної культури. Така красива і нарядна сорочка завжди служила прикрасою будь-якої жінки. З давніх часів вишиванка була не тільки необхідним предметом гардероба, але і потужним оберегом. Зараз на вулиці ХХІ століття, глиняні будиночки давно замінили сучасними багатоповерхівками, а вози з кіньми - дорогими автомобілями, але одне залишилося незмінним - це любов до національних традицій і вишиванка - явне тому підтвердження.

Отже, хто ще не має у своїй шафі вишиванки, признавайтесь? Така сорочка є дуже універсальною річчю, адже її можна одягати як на роботу, так і на свята. Натуральна бавовняна тканина підходить для будь-якої пори року: взимку ви не замерзнете, а влітку - не буде жарко. Вибір вишиванки на сучасному ринку настільки великий, що навіть сама вибаглива покупець зможе підібрати собі саме те, чого бажає. 

З самого початку вишиванку виготовляли з білої тканини. Такий колір символізує чистоту і здоров'я. Біла сорочка підходить жінці будь-якого віку і відмінно гармонує як з повсякденними джинсами скінні, так і з класичною спідницею олівець. Ще один колір, притаманный вишиванок тих часів - це сіро-кремовий (з небіленого полотна). Сорочки чорного кольору раніше носили виключно чоловіки. Такий колір вважався символом смутку та печалі. Зараз жінці достатньо додати яскравий акцент - будь-то червона помада або оригінальна сумка і стильний образ готовий!

Відомо, що кожен з регіонів України мав свій неповторний національний костюм. Від Закарпаття до Полтавщини вишиванки відрізнялися кольором, орнаментом і технікою вишивки. Ось, приміром, на Київщині любили поєднувати рослинні і геометричні візерунки: шишки, виноградну лозу, квадрати та ромби. А для Донеччини дуже характерна була вертикальна поличка від горловини. 

Так чи інакше, вишиванка - це нагадування про нашої багатої і розмаїтої культури, національних традиціях і предків. Вишита сорочка ніколи не стане зайвою в гардеробі сучасної дівчини - вона тільки прикрасить і додасть родзинки її власниці!

Поділитися: