Жіноча термобілизна: як вибрати і як носити

Вже минув той час, коли на вулицях повсюдно зустрічалися дівчата, які в мороз хизуються в міні-спідниці і з непокритою головою. Змінилися часи і цінності, а бути в теплі тепер модно! Тому в списки must-have на зиму кожної з нас входять в'язані шапки, шарфи, теплі спідниці або сукні, щільні штани і затишні пуховики. Ну і куди ж без термобілизни, особливо тим, хто захоплюється зимовими видами спорту або проводить багато часу взимку на свіжому повітрі.

Головним у термобілизна є висока якість матеріалів і їх властивість «дихати», а основним його завданням – ефективний вологовідведення з поверхні шкіри. При пошитті термобілизни, як правило, використовуються синтетичні, натуральні і комбіновані тканини, кращими з яких є поліпропілен, поліестер, еластан і спандекс. При цьому поліпропілен прийнято вважати найбільш оптимальним при пошитті білизни, бо він практично не вбирає вологу: вона не осідає і не призводить до переохолодження тіла, а виводиться на зовнішній шар одягу і потім випаровується. За рахунок цього синтетика під час активних фізичних навантажень дуже швидко висихає.

Більш приємними до тіла є ті матеріали, які у своєму складі містять бавовна або шерсть, – вони м'які, легкі і теплі, не вбирають запахи, не скочуються та не втрачають свій колір. Але така тканина має гірші властивості вбирання вологи, ніж синтетика, хоча навіть злегка волога вона не доставить дискомфорту. Тому найчастіше використовуються комплекти термобілизни з натуральної тканини, або з комбінованої – з синтетики і бавовни або вовни.

Популярності набирають двошарові моделі термобілизни, так звані гібридні, внутрішній шар яких складається з синтетичних тканин, відмінно виводять вологу. Верхній шар в такому термобілизна теплозберігаючий і одночасно влаговпитывающий, що складається із синтетичного матеріалу або еластичного трикотажу.

Як вибрати термобілизну?

Перш за все, потрібно визначити цілі, для яких власне і купується це білизна: для заняття активними видами спорту, особливо зимовими, для легких ранкових пробіжок або для неспішних прогулянок по зимовому лісі. Адже чим більше навантажень ви відчуваєте і чим вище ваша фізична активність, тим більш легкої повинна бути модель термобілизни, і навпаки.

Крім того:

  • термобілизна має добре «сидіти» по фігурі і відповідати вашому звичному розміром, не бути оверсайз і не «тріщати по швах». До того ж чим вище температура зовнішнього середовища, тим вільніше має сидіти на тілі термобілизна, і навпаки;
  • шви повинні бути плоскими і м'якими, розташованими з зовнішньої сторони білизни. Найбільш зручними вважаються безшовні моделі;
  • вибирайте білизну нейтрального кольору, тоді ви зможете одягати його під будь-які штани та светри;
  • добре, якщо термобілизна зшите з матеріалів з гіпоалергенні та антибактеріальні властивостями, щоб не літали, не викликали роздратування і при цьому добре поглинали запах поту.

Як носити термобілизну?

Загальноприйнятим правилом вважається носити термобілизна в якості першого шару у багатошаровому комплекті одягу. Поверх нього – утеплюючий шар з флісовою одягу для теплоізоляції, а наступний шар – пуховик або термокуртка для захисту від вітру.

Поділитися: