Тканина ламі – блиск благородних металів

Ви вже визначилися з вбранням для корпоративу чи зустрічі Нового року? Якщо ще немає, або вже підшукуєте варіанти для особливого випадку на наступний сезон, то ця стаття для вас!

Як рекомендують стилісти і астрологи, рік Жовтої Земляної Свині потрібно зустрічати пафосно, у шикарних блискучих нарядах і в оточенні світла і яскравих променів прожекторів. Тому паєтки, люрекс в нарядах і макіяжу в ці свята вітається як ніколи! Те ж саме стосується вечірок, приурочених до будь-якого радісної події, дружніх свят і романтичних зустрічей.

Але мало хто знає, що існує такий вид тканини, плаття чи костюм з якої перевершить всі очікування іскристості, яскравості, пафосу, шику і блиску. Це тканина ламі.

У перекладі з французької мови «lamé» означає «металева пластина». І це правда! Ламі – це нарядна тканина з використанням металевих ниток, яка за структурою відноситься до парчевим видами матеріалів, але при цьому значно тонше парчі. А що найцікавіше – тканина ламі є однією з найдавніших і перші згадки про неї зустрічаються в древніх писаннях і Біблії як про матеріал для обраних, з якого шили святкові вбрання для священиків, багатіїв і правителів. Погодьтеся, це вже привід говорити про ламу як про найблагороднішою, аристократичної та царственої тканини.

Ошатна, сяюча з двостороннім золотим або срібним візерунком, ця тканина відрізняється від всіх інших: і виробництвом, і текстурою і застосуванням, і особливостями догляду. Перша відмінна риса – шовкова основа з вплетеними тонкими металевими нитками з нікелю, міді або латуні, які отримуються в результаті калібрування круглої дроту. Вона розплющується і втрачає свою міцність, але при цьому стає пластичною і гнучкою.

Переплітаючись нитки створюють матеріал з двостороннім візерунком, одна сторона якого блискуча і гладка, а інша нагадує креп-марокен. Тому-то ламі не має вивороту як такої і може застосовуватися залежно від бажання дизайнера: лицьовою стороною може бути блискуча поверхня з матовим візерунком або ж матова з блискучими плямами.

Що стосується кольору, то в давнину лами були тільки золотого або срібного кольору. Але сучасні технології дали змогу урізноманітнити палітру і отримати переливчасту тканина з бронзовим, червоним, синім, смарагдовим або фіолетовим відтінком, який не тьмяніє з часом. Це дозволило розширити область застосування тканини: ламі сьогодні шиють танцювальні та театральні костюми, вечірні та коктейльні сукні, незвичайні наряди і розкішні штори в стилі бароко.

Тканина ламі володіє достоїнствами стародавньої парчі і легкістю сучасних тканин, тому її популярність не вичерпується. Вона добре драпірується, м'яка і «текуча», але дуже тендітна і делікатна. Тому її не можна прати, прасувати, розтягувати або шити з неї облягаючі наряди, і взагалі користуватися виробами з тканини ламі потрібно акуратно і дбайливо.

І якщо ви зважилися на вбрання з переливчастої тканини ламі, то пам'ятайте, що цей матеріал сам по собі розкішний і все стрази, бісер, блискітки, яскрава біжутерія і навіть волани можуть виявитися зайвими. Тому не перевантажуйте образ аксесуарами і прикрасами, а вбрання з такого вибирайте простого фасону, прямого крою і без яких-небудь декоративних деталей. Для ламі достатньо власної декоративності.

Купити такий блискучий наряд пропонує інтернет магазин garne.com.ua:

Поділитися: