Родом з Іспанії: мода на еспадрилі

Легке, натуральне і модне - саме таким повинне бути літнє взуття за порадами стилістів. Під ці критерії, як краще, потрапляють колоритні еспадрилі, які не перший сезон прикрашають ніжки модниць. Їх історія сягає в середньовічну Іспанію, тоді ще нестабільну і розорену війною державу. Взуття виготовлялося вручну з шматка світлої або темної тканини та esparto - висушеної на сонці міцної трави. Одна пара робилася протягом декількох годин, а носилася круглий рік. Тому комфортні і дешеві еспадрилі перекочували з гардеробів сільських жителів до солдатів королівської армії.

Незабаром взуття поширилося в Країні Басків і деяких регіонах Франції. Цікаво те, що еспадрилі носили як жінки, так і чоловіки, а також різні за соціальним статусом люди, наприклад: священики, шахтарі, моряки. Такі туфлі ручної роботи використовували навіть танцівники, адже національний танець Каталонії, сардану, виконують саме в еспадрилях. У 17 столітті сушену траву для виготовлення взуття замінили на дешевий аналог - джгут, завдяки чому еспадрилі набрали ще більшу популярність серед робітничих мас.

Доленосною в еволюції эспадрилів стало прізвище Castaner. У 1776 році Рафаель Кастаньер починає власноруч виготовляти взуття для близького кола в маленькій майстерні. Тоді він і подумати не міг, що закладає грунт для великого сімейного бізнесу. Адже в 1927 році його нащадок, Луї Кастаньер, створив взуттєву фабрику, товар з якою розійшовся по Європі. Люди закохалися в зручні еспадрилі, які на той момент вже мали гумову підошву. Мода на екологічні туфлі переходить за океан, тому іспанський уряд вирішує націоналізувати бренд.

Новою сторінкою в історії эспадрилів стали 1960-1970-ті роки, коли сім'я Кастаньер почала експериментувати з кольором і текстурою продукції. У цей період компанія уклала співпрацю з молодим дизайнером Ів Сен-Лораном. Модельєр розробив новий дизайн взуття на танкетці і вніс його в свої колекції.

На відміну від інших фасонів взуття, еспадрилі - модель унісекс. В трендових "плетінка" були помічені: Сальвадор Дали, Джон Кеннеді і Грейс Келлі. Якщо у вашому гардеробі досі немає пари стильних эспадрилів, значить вам пора заглянути в наш інтернет-магазин.

Поділитися: