Сукня-шифт: як носити і з чим поєднувати

Ви дивилися фільм «Сніданок у Тіффані»? Якщо ні, дуже рекомендуємо – гідний жіночий фільм з неперевершеною Одрі Хепберн у головній ролі! Але зараз не про це… У цій кінострічці героїня постає перед глядачами у різних образах: у вечірньому елегантному, в затишному домашньому, в зухвалому і провокаційному. А самим незабутнім став наряд, який назавжди увійшов в історію моди і вже понад 50 років не залишає нікого байдужим. Це сукня-шифт – просте і водночас елегантне, як сама Одрі.

Заінтригували? Значить пора поговорити про те, що таке сукня-шифт, які бувають підвиди, кому воно підходить і як його носити.

Що таке шифт?

З англійської слово «shift» перекладається як зсув або переміщення, що в інтерпретації моди означає зміни в молодіжній культурі в бік чогось більш звичного і зручного. Але не подумайте: сукняя-шифт – це не старомодний бабусин наряд, а річ, яка дала жінкам можливість комфортно працювати, танцювати і просто вільно рухатися, незалежно від пори року. Таким воно залишається і понині.

Як видно з фото, сукня-шифт – це коротке платтячко, рівного прямого фасону, лаконічного дизайну. Воно висить по фігурі, не облягає, тримається тільки на плечах. Але саме це не залишило нікого байдужим і зробило сукню-шифт улюбленим предметом гардеробу і актуальним, як для офісу, так і для урочистостей.

Зовні, та і кроєм, shift dress нагадує плаття-футляр, але від класичного його варіанту відрізняється вільним силуетом, шириною, великим комфортом і прямим або трапецієподібним низом. Воно розширюється від лінії плеча, не звужується до талії і широко сидить на стегнах, що дозволяє не виділяти талію, згладжувати округлості, приховувати повноту і при потребі не афішувати «цікаве положення». Таке вбрання більше схоже на подовжений топ, але в довжину вище коліна або до середини стегна. У класичному варіанті сукняя-шифт має овальну горловину або виріз «човником», а сам відкладний комірець із закругленими або загостреними кутами.

Що стосується кишень, то вони можуть бути накладними або прорізними і розташовуватися трохи нижче лінії талії, що надає сукні шифт автентичності і ретро-стилю.

Підвиди сукні-шифт та їх особливості

Про класичному варіанті shift dress ми розповіли. Але дизайнери все-таки створюють деякі фасони, які відрізняються між собою деякими цікавими деталями:

- приталений варіант. Так-так, є такий! Хоча в класичному розумінні плаття шифт має бути повністю вільним, але існує його підвид з виточками на талії. Така модель вільно сидить на стегнах і грудях, але добре підкреслює талію;

- розкльошена до низу сукня-шифт. Цей варіант дуже популярний серед дам з пишними формами, бо дозволяє приховати складочки на животі і повні стегна. Якщо така модель має ще й рукави 3/4, то вона візуально витягне силует і зробить фігуру стрункішою;

- сукня шифт довжиною міді – ідеальний варіант для осені або зими. Частіше вони трохи приталені і із завищеною талією;

- моделі в спортивному стилі – це шифт, створений на базі звичайної футболки. Найчастіше така сукня виготовлена з натуральних матеріалів, які добре пропускають повітря і відмінно вбирають вологу. Тому спортивне сукня шифт може вважатися ідеальним для занять спортом і активного проведення часу.

Ще бувають асиметричні моделі і сукні-шифт з воланами і рюшами. Такі варіанти святкові і ошатні, тому-то найчастіше використовуються як вечірнє вбрання.

В залежності від тканини, з якої пошита сукня-шифт, бувають такі його види:

- літній варіант з бавовняної тканини – легка сукня, яка добре драпірується і спадає по фігурі плавними складками;

- зимове плаття-шифт з щільного матеріалу, напівшерсті або твіду. Такий наряд стане ідеальним для роботи в офісі;

- весняно-осіння модель – як правило, сукні яскравих відтінків з м'яких тканин.

Хоча як показує практика, тип тканини ніяк не впливає на простоту, зручність і елегантність, якими може похвалитися сукня- шифт.

Кому підходить сукня-шифт і як її носити?

Сукня-шифт володіє однією перевагою, якої немає у інших моделей. Це універсальність і лояльність. Тобто, сукня-шифт однаково вдало підходить і дівчатам з хлопчачою статурою, і пишним красуням з об'ємними стегнами. Але апетитним панночкам краще доповнювати таке вбрання тонким ремінцем на талії, щоб образ не виглядав занадто тучно і важко.

Що стосується вікової категорії, то тут теж немає ніяких обмежень: сукня шифт підходить і для юних модниць, і для більш зрілих дам. Єдина відмінність – юним більше підійдуть грайливі і барвисті забарвлення і насичені тони, а старшим жінкам лаконічні однотонні забарвлення. Крім того стрункі молоді дівчата можуть дозволити собі одягатися в яскраві і блискучі моделі з паєтками, люрексом, кристалами і стразами, з оксамиту або металізованої тканини.

Молодим дівчатам можна носити такі сукні з взуттям на високому каблуці, хоча туфлі на плоскій підошві і сандалі теж ніхто не відміняв. Для жінок у віці 40+ це теж хороша інформація!

Поділитися: